Middagstipset: lammfärsbiffar och rostade grönsaker

Lammfärsbiff med ugnsrostade grönsaker och basmatiris Lammfärs är ofta underskattat, många tror att lamm smakar kofta. Det är en myt som är mycket svår att ta död på. Den här maträtten är inte bara väldigt god utan också kalorisnål för den som oroar sig för vikten. Vem har sagt att man inte kan njuta av livets goda bara för att man tänker på vad man äter?

Ingredienser:

400 g lammfärs
3 msk havregryn
1 dl vatten
1 tsk salt
1 st ägg
peppar
1,5 tsk spiskummin, malen
1 msk olivolja
3 dl tomatsås, på burk
3 dl basmatiris

Ugnsrostade grönsaker
2 st paprika
1 st rödlök
4 st vitlöksklyftor
0,5 st aubergine
0,5 st zucchini
6 st champinjoner
10 st morötter, mini
1 msk olivolja
salt och peppar
örtkrydda

Tillagning:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär alla grönsaker i bitar och lägg dem i en ugnsform. Ringla över olivolja och krydda med salt, peppar och örtkryddor. Stek i ugnen i ca 25-30 minuter. Koka basmatiriset. 

TIPS: Vill du kan du förkoka grönsakerna i cirka 10 minuter. Då ska grönsakerna vara i ugnen i cirka 20 minuter istället.

Blanda köttfärsen med salt, peppar och spiskummin. Låt havregrynen svälla i vattnet några minuter. Finhacka löken. Blanda ihop köttfärs med lök och havregryn, tillsätt ett ägg. Stek biffarna i olivolja.

Värm tomatsåsen och servera biffarna med basmatiris, tomatsås och ugnsrostade grönsaker.

TIPS: Ett par sötpotatisar är väldigt gott att blanda ner i de ugnsrostade grönsakerna.

Rulla till toppen